dijous, 27 de maig del 2010

CURIOSITATS DE L'INTERNET

Aquesta petita joia que comparteixo amb vosltres, l'he pispada del Blog Riell Bulevard, i la signa el Sr. Lluís Bosch, a qui felicito des d'aquí.

És un blog a seguir. Podeu veure'n l'original a:

http://riellblvd.blogspot.com/2010/03/santa-esquitxada-i-altres-postals.html

Els ateus no som indiferents a la pietat i la passió: fins i tot celebrem la setmana santa a la nostra manera. I això vol dir, en aquest cas, rescatar de l'oblit vides exemplars de santes engolides pel pas del temps, la desídia dels bisbes (sempre despreocupats del bé, i obsedits en el mal) o recobertes per la tenebra del misteri.

Santa Esquitxada

Una santa exemplar és, sens dubte, Santa Esquitxada (Maria Eugènia Portalons), nascuda el 1790 a Hortoneda (el Solsonès). Segons en conten les cròniques, la família tenia parents a França, i algun d'ells va anar-los a visitar. En marxar, el parent va deixar oblidat al mas pairal un exemplar de Justine o les dissorts de la virtud -(1)-. Sembla que la Santa va intuir algun missatge en aquell títol, i amb grans esforços va aprendre el francès, o qui sap si amb una il·luminació de l'esperit sant. Diuen que fins llavors, la seva vocació pietosa era completament nul·la, i que sa mare més aviat sospitava tot el contrari. Però vet aquí el misteri!

A partir d'aquell instant, i plena de devoció, Santa Esquitxada va seguir l'ardu camí d'imitar Justine per accedir així a la santedat. Cosa que va aconseguir amb l'ajut inestimable del bisbe de Solsona i dos capellans de la vila, que van veure en la jove un futur esperançador per al progrés de la fe i es van esmerçar en obrir-li pas.

Santa Esquitxada, però, no va accedir amb facilitat als altars, i el procés de beatificació fou polèmic, puix alguns voleren malmetre-li l'ascens amb falsos testimonis, rumors sense fonament i tota mena de malintencionades truculències. Ja se sap que Satanàs la sap llarga, però en aquesta disputa va acabar per triomfar la bondat.

El nom d'Esquitxada sembla que prové d'un costum de la jove, que sovint demanava al bisbe que l'esquitxés amb aigua beneïda. Sembla ser que en una d'aquestes ocasions, un colom flamíger va baixar a il·luminar l'escena.

- Fi de l'entrada -

Sóc veí del Bisbe, de la "Tate", he anat a estudi amb els capellans ... Com és que no se'ns ha informart mai d'una personalitat tan rellevant? Haurem de fer una recollida de signatures per aconseguir que se li faci una capella al costat de la dels Sants Màrtirs!!!

-(1)- Justine: Novela pornogràfica del Marquès de Sade escrita l'any 1788.

1 comentari:

Anònim ha dit...

VISCA LA PATRONA DELS SOLTERS!!!!!